Shop


Stel belegvorken / Stel zuurvorken

165.00

Zilversmid: H.A. Schuss

Plaats: Amsterdam

Stijl: Biedermeier

Jaarletter: Y = 1858

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: 16.5 cm lang

Gewicht: 52 gram

Dit stel belegvorken / stel zuurvorken is gemaakt in Amsterdam door H.A. Schuss (meesterteken HAS onder anker in vierkant) in het jaar 1858 (jaarletter Y). De royale zilveren Biedermeier belegvorken / zuurvorken hebben zowel aan het prikgedeelte als aan het handvat een diepe gravering van bloemmotieven. De vorken wegen 52 gram en zijn 16.5 cm lang.


Zilversmid H.A. Schuss

Hendrik Adolph (H.A.) Schuss geboren 30 oktober 1802 en op 21 november 1802 gedoopt in de Oude kerk in Amsterdam (overleden in Amsterdam vermoedelijk in 1867) was een Nederlands goud- en zilversmid (meesterteken HAS onder anker in vierkant) werkzaam in Amsterdam van 1826 tot 1867.

Op 8 september 1829, bijna vijf maanden na zijn huwelijk, schreef Hendrik Adolph Schuss zich in bij de waarborg. Hij is negen maal verhuisd. Na Hendrik Adolph Schuss overlijden zette zijn oudste zoon Wilhelmus Franciscus de firma voort. Diens weduwe Johanna Maria Bruning continueerde het bedrijf na zijn dood. Nadat zij door de notaris was opgelicht werd besloten niet meer zelfstandig te blijven. De vier zonen Schuss die in het bedrijf werkzaam waren gingen in op het aanbod van de firma J.M. Van Kempen om in Voorschoten te komen werken.

Goud- en zilversmid Hendrik Adolph (H.A.) Schuss was gespecialiseerd in het maken van handgesmede zilverwerken (schepwerk) van hoge kwaliteit.