Shop


Schoengesp

85.00

Meesterteken: Niet aanwezig

Plaats: Schoonhoven

Jaarletter: Niet aanwezig

Periode: 19e eeuw / 20e eeuw

Model: Bloemenmanden

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: 9 cm lang 6.2 cm breed

Gewicht: 44 gram

Deze schoengesp is gemaakt in Schoonhoven (gekeurd met de Minervakop met de M van het waarborgkantoor in Schoonhoven) aan het einde van de 19e begin 20e eeuw. De zilveren schoengesp is gedecoreerd met een rand in facet motief, gestileerde bloemen en bloemenmanden. De schoengesp weegt 44 gram en is 9 cm lang bij 6.2 cm breed. De schoengesp heeft geen jaarletter en geen meesterteken.


Dat de edelsmeden van Schoonhoven een niet aflatende stroom van klein zilver waaronder schoengespen, gespen, haken en knopen maakten is bekend. Veel van deze producten waren streeksieraden voor de Zeeuwse markt. Maar doordat deze voorwerpen vaak niet of slecht gekeurd werden zijn er maar weinig toe te schrijven aan Schoonhovense meesters.


Schoengespen zijn gebogen gespen die vanaf het einde van de zeventiende eeuw in gebruik kwamen, zij komen in een grote diversiteit voor en hebben veel verschillende decoraties. De schoengespen werden bovenop de schoen met twee schoenriemen vastgezet (tegenwoordig gebruikt men veters of klittenband) en werden gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Vanaf het einde van de negentiende eeuw verloren ze hun praktisch nut en waren ze hoofdzakelijk bedoeld als versiering.