Shop


Broche

40.00

Land: Nederland

Provincie: Zeeland

Model: Zeeuws knopje

Keur: Zwaardje 1814 – 1905

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: 3.1 cm lang 2.2 cm breed

Gewicht: 5 gram

SKU: 10659 Categorieën: , ,

Deze zilveren broche is gemaakt van een antieke gesp (kuitgesp*) en stamt uit de provincie Zeeland in Nederland. Van de broche zijn de naald en krul gekeurd met het zwaardje (dit is het gehaltemerk voor kleine zilveren werken) dat tussen 1814 en 1905 in gebruik was. De op de hand gemaakte broche (gesp met originele tong) heeft veertien Zeeuwse knopjes (in opengewerkt filigrain*). Rondom de broche zit een rand met kettingmotief en aan de binnenkant zit een kabelrand. De broche weegt 5 gram en is 3.1 cm lang bij 2.2 cm breed.


*Kuitgespen werden door mannen onderaan het buitenbeen van een kniebroek gedragen om de pijp op kuithoogte vast te binden. Deze gespen zijn op dezelfde wijze opgebouwd als schoengespen, alleen zijn ze meestal kleiner.


*Filigrain of filigraan is een vorm van fijn zilver- goudsmeedwerk waarbij de edelsmid dunne gedraaide draden en bolletjes van goud of zilver op een ondergrond soldeert. Ook kan hij de draden aan elkaar solderen waarbij men een kantachtige uitstraling verkrijgt (opengewerkt filigrain).