Shop


Bonbonmand / Suikerklontenmand

1,150.00

Zilversmid: Theodorus Gerardus Bentveld

Zilversmid: Jan Berend Schöne

Winkeliersmerk: Bonebakker en Zoon

Plaats: Amsterdam

Stijl: Biedermeier

Model: Hengselmand

Jaarletter: Q = 1850

Materiaal: 1e gehalte zilver

Afmetingen: 15.5 cm lang 13 cm breed 10 cm hoog

Afmetingen: 16.7 cm met hengsel omhoog

Gewicht: 342 gram

Buitengewoon hoge kwaliteit!

Deze bonbonmand / suikerklontenmand is gemaakt in Amsterdam door Theodorus Gerardus Bentveld (meesterteken TGB boven + in rechthoek) en Jan Berend Schöne (meesterteken S boven 1 in ovaal) in het jaar 1850 (jaarletter Q). De bonbonmand / suikerklontenmand heeft tevens het winkeliersmerk van Bonebakker en Zoon, deze firma is sinds 1792 bekend vanwege de verkoop van zilveren voorwerpen van zéér hoge kwaliteit. De op de hand gedreven zilveren bonbonmand / suikerklontenmand is voorzien van een gegoten hengsel en voeten die uitgerust zijn met c-vormige voluten en bloemmotieven. Verder heeft de bonbonmand / suikerklontenmand aan de bovenzijde een accoladerand en de hoeken zijn voorzien van een ruitmotief. De Biedermeier bonbonmand / suikerklontenmand weegt 342 gram is 15.5 cm lang 13 cm breed en is met het hengsel omhoog 16.7 hoog. Aan de onderzijde is de bonbonmand / suikerklontenmand gegraveerd met de tekst: “Uit Erkentelijkheid”. Blijkbaar was de mand een cadeau van een gever die de ontvanger ergens dankbaar voor is geweest.


Aan deze bonbonmand / suikerklontenmand hebben twee zilversmeden gewerkt, dit is niet bijzonder. Vroeger werkten er vaker meerdere zilversmeden aan één stuk, de een deed bijvoorbeeld het drijf- en zaagwerk en de andere fabriceerde en soldeerde de gegoten stukken.


Theodorus Gerardus Bentvelt, ook Bentveld geboren 21 maart 1782 in Amsterdam overleden 30 oktober 1853 in Amsterdam was een Nederlands goud- en zilversmid. Theodorus Gerardus Bentvelt was van 1812 tot 1853 als zilversmid werkzaam in Amsterdam en was vanaf het begin van zijn loopbaan een van de belangrijkste leveranciers van de firma Bennewitz & Bonebakker. Na 1822, toen deze firma ophield te bestaan, werkte hij vooral voor de firma As. Bonebakker & Zoon en vervaardigde als meester veelal in opdracht van deze firma diverse spraakmakende kunstvoorwerpen. Zo maakte hij onder andere de eresabel voor generaal David Hendrik baron Chassé. Het meest bekend is de kroon die hij vervaardigde voor de kroning van koning Willem II, een kroon die nog steeds bij de inhuldiging van vorsten van het Nederlandse koningshuis wordt gebruikt. Werk van Bentvelt is onder andere opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en van het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Bentvelt trouwde in 1807 met Anna Elisabeth Huysman. Hun zoon Hendricus Gerardus Bentvelt werd eveneens zilversmid.


Jan Berend Schöne geboren 7 juli 1822 in Amsterdam overleden 21 januari 1891 in Amsterdam was een Nederlands zilversmid. Jan Berend Schöne was van 1837 tot 1854 als zilversmid werkzaam in Amsterdam en leverde aan de firma As. Bonebakker & Zoon. Tevens was hij essayeur (ambtenaar) bij het kantoor van waarborg op de gouden en zilveren werken in Amsterdam.