Shop


Compotelepel

120.00

Zilversmeden: William Eley & William Fearn

Land: Engeland

Plaats: Londen

Periode: 19e eeuw

Model: Berryspoon

Jaarletter: K = 1805

Materiaal: Sterling zilver / 1e gehalte zilver

Afmetingen: 21.7 cm lang

Gewicht: 64 gram

SKU: 10553 Categorieën: , , , ,

Deze handgesmede geheel gegraveerde en bewerkte compotelepel (bessenlepel / berryspoon) is gemaakt in Londen Engeland door de zilversmeden William Eley & William Fearn (meesterteken WE boven WF in vierkant) in het jaar 1805 (jaarletter K). Tevens is deze 1e gehalte Sterling zilveren lepel gestempeld met het belastingkeur George IV, het gekroonde luipaardhoofd (voor Londen) en met de lopende leeuw (zilvergehalte). De compotelepel weegt 64 gram en is 21.7 cm lang. De lepelbak is 7.9 cm lang bij 4.6 breed.


Deze compotelepel (bessenlepel / berryspoon) is oorspronkelijk zijn leven begonnen als diner- of dienlepel en later in de Victoriaanse periode die liep van 1837 tot 1901 uitgevoerd met het huidige fraaie graveer- en drijfwerk. De Victorianen stonden er bekend om, om antiek zilver uit vroegere periodes naar hun smaak aan te passen. Deze compotelepel (bessenlepel / berryspoon) is daar een goed voorbeeld van.


Compote is een ingekookt vruchtenmengsel dat bestaat uit suiker, specerijen en soms likeur. Vaak wordt het geserveerd als bijgerecht bij een diner. Voor het bereiden van compote gebruikt men bijvoorbeeld peren, pruimen, abrikozen, kersen en aardbeien. In compote zitten nog hele stukjes fruit, hierbij onderscheidt appelcompote zich van appelmoes. Ook bestaat er compote van zuidvruchten het zogenaamde “tutti frutti”.