Shop


Armband voor kluwenspeld

295.00

Land: Frankrijk

Plaats: Parijs

Periode: 19e eeuw

Stijl: Empire

Keur: 4 keuren

Materiaal: Zilver

Afmetingen: Diameter 8.5 cm 1.7 cm breed

Gewicht: 18 gram

SKU: 10417 Categorieën: , , ,

Deze armband voor een kluwenspeld* is vermoedelijk gemaakt aan het begin van de 19e eeuw in Parijs Frankrijk en is voorzien van vier keuren (nog niet achterhaald). De zilveren armband voor een kluwenspeld is in opengewerkt filigrain* uitgevoerd en heeft een nog niet gebruikt cartouche. De Empire armband is aan de buitenzijde gemeten: geopend 12 cm bij 9 cm en ongeopend 9 cm bij 8 cm en is 1.7 cm breed. Aan de binnenzijde gemeten heeft de armband een diameter van 8.5 cm bij 9.5 cm. Deze armband voor een kluwenspeld is een bijzonder stukje naaigerei dat nog maar weinig voorkomt.


*Filigrain of filigraan is een vorm van fijn zilver- goudsmeedwerk waarbij de edelsmid dunne gedraaide draden en bolletjes van goud of zilver op een ondergrond soldeert. Ook kan hij de draden aan elkaar solderen waarbij men een kantachtige uitstraling verkrijgt (opengewerkt filigrain).


*Kluwenspelden kwamen in de 19e eeuw in gebruik om kluwen wol of katoen op vast te zetten zodat deze niet in de knoop raakte. Om deze kluwenspelden ergens aan vast te maken gebruikte men een gordelhaak of een armband zodat de handwerkster haar handen vrij had voor het haken of breien. Armbanden met kluwenspelden werden vaak samen gebruikt met ander naaigerei zoals kluwenmandjes, kluwenbakjes of knottenbakjes.