Shop


Ets Poppe Damave

60.00

Soort object: Ets

Titel: “Charlotte Rhodes”

Kunstenaar: Poppe Harmanus Damave

Land: Nederland

Plaats: Groningen – Haarlem

Periode: 20e eeuw

Materiaal: Papier

Afmetingen: 21 cm bij 16 cm

SKU: 60188 Categorieën: , ,

Ets met de titel “Charlotte Rhodes”* gemaakt door Poppe Harmanus Damave. De ets is rechtsonder in potlood gesigneerd: Poppe Damave en linksonder staat de titel: Charlotte Rhodes. De ets is aan de binnenzijde van het passe partout gemeten 21 cm lang bij 16 cm breed. De buitenzijde van het passe partout is 49.8 cm lang bij 34.9 cm breed.


*De Charlotte Rhodes was een driemast topzeilschoener die internationale bekendheid kreeg door haar rol in de populaire BBC TV-serie “The Onedin Line”*. Het schip dat in 1904 bij de scheepswerf van F. Hoffman in Fjelleborn Denemarken werd gebouwd had jarenlang vracht van Noord-Europa naar Amerika vervoerd over de wilde noordelijke Atlantische Oceaan. Eind jaren zestig lag het schip ongebruikt en vervallen in een kleine haven in het noorden van Denemarken en werd het door James (Jim “Mac”) Mackreth een gepensioneerde Britse piloot aangekocht en gerestaureerd. Vanaf 1971 charterde de BBC het schip voor het filmen van de “The Onedin Line”. Hier was ze gemakkelijk te herkennen aan haar zwarte romp en rode zeilen. Doordat een zware storm in 1975 de scheepsromp van de Charlotte Rhodes dusdanig beschadigde dat deze niet meer zeewaardig was, werd zij verkocht aan Nederlandse eigenaren die haar gebruikten in binnenwateren en beschutte wateren. Het einde van de Charlotte Rhodes kwam op 12 oktober 1979 toen het schip dat in de Amsterdamse Haven lag afgemeerd door brandstichting verwoest werd.


*The Onedin Line is een BBC televisiedramaserie die van 1971 tot 1980 liep. De serie die zich van 1860 tot 1886 afspeelt in Liverpool behandelt de opkomst van een fictieve rederij de Onedin Line genoemd naar de eigenaar kapitein James Onedin. In de serie werd James Onedin gespeeld door acteur Peter Gilmore en zijn vrouw Anne Stallybrass door actrice Anne Webster. De serie illustreert de veranderingen in het bedrijfsleven en de scheepvaart, zoals van houten naar stalen schepen en van zeilschepen naar stoomschepen. Het toont de rol die schepen speelden in zaken als internationale politiek, opstanden en slavenhandel. Wat de meeste kijkers van de Onedin Line is bijgebleven is de openingsscène met het schip de “Charlotte Rhodes” onder volle zeilen met als achtergrondmuziek het adagio uit ‘Spartacus’ gecomponeerd door Aram Khachaturian.


Attentie!

Dit artikel kan zonder passe partout verzonden worden.

Anders dient dit artikel te worden afgehaald.
Geef bij betaling onder verzending aan: Afhalen na afspraak.
Neem hierna contact met ons op.
Lees onder Algemene informatie onze voorwaarden.


Lees ook het blog: Poppe Harmanus Damave