Shop


Droge naald gravure Riek Wesseling

195.00

Soort object: Droge naald gravure

Titel: “Uitspanning”

Kunstenaar: Riek Wesseling

Land: Nederland

Plaats: Amsterdam

Periode: 20e eeuw

Materiaal: Papier

Afmetingen: 14.5 cm bij 10.7 cm

SKU: 60020 Categorieën: , ,

Droge naald gravure gemaakt door Riek Wesseling met de afbeelding van een uitspanning in een bos. De droge naald gravure die zij vermoedelijk in Amsterdam (waar zij vanaf 1950 woonde) gemaakt heeft, is rechtsonder met potlood gesigneerd: Riek Wesseling en linksonder staat: épr. d’artiste – aan Fioen – 4-2-1976 -. De droge naald gravure meet aan de buitenzijde 22 cm bij 16.6 cm de ets zelf is 14.5 cm bij 10.7 cm groot.


Een droge naald gravure is een diepdruktechniek uit de prentkunst waarbij men doorgaans door middel van fijne staalharde etsnaalden een tekening krast in een (koperen) plaat.


Hendrike Louise (Riek) Wesseling was een graficus, tekenaar, pentekenaar, pastellist, etser en lithograaf. Zij werd op 25 november 1914 geboren in Banjoe-biroe Ambarawa op midden Java (Indonesië) en is op 26 mei 1995 te Laren (Noord-Holland) overleden. Riek Wesseling woonde vanaf 1927 in Nederland. Riek werkte uitsluitend in zwart-wit. Voor haar was zwart-wit méér kleur dan kleur. “Daar kun je alle andere kleuren mee suggereren. Alles vertaal je in grijzen, zwarten en witten. Als de spanning tussen al die grijzen, zwarten en witten goed is kan een werkstuk opeens gaan klinken” zei ze altijd. Het werk van Riek Wesseling is ondermeer opgenomen in de collecties van het Henriëtte Polak Museum Zutphen, het Joods Historisch Museum te Amsterdam, het prentenkabinet van het Stedelijk Museum te Amsterdam, het prentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam, Het Teylers Museum te Haarlem, de Philips Collectie te Eindhoven, het Museum for Women in the Arts Washington DC en in vele particuliere collecties.

Meer kunst van Riek Wesseling…