Shop


Likeurglas / Bitterglas

20.00

Glasfabriek: Glasfabriek Leerdam

Land: Nederland

Plaats: Leerdam

Model: Derby

Periode: 20e eeuw 1910

Materiaal: Kristal

Afmetingen: Diameter 5.2 cm 10.3 cm hoog

Gewicht: 95 gram

Dit mondgeblazen en geheel op de hand vervaardigde kristallen likeurglas / bitterglas* model Derby is gemaakt bij de Glasfabriek Leerdam en stamt uit het begin van de 20e eeuw. Het handgeslepen en gepolijste glas heeft een zeskantige balustervormige steel en een ronde kelk met tien geslepen olijven. Aan de onderzijde van de voet zit een in de vorm van een lens weggeslepen pontilmerk. Het likeurglas / bitterglas weegt 95 gram en is 10.3 cm hoog. De kelk heeft een diameter van 5.2 cm en de voet heeft een diameter van 5.3 cm.


Dit glas is afgebeeld in “Catalogus No 4 Glasfabriek “Leerdam” voorheen Jeekel Mijnssen & Co. Leerdam Holland” uit 1910 en wordt aangeduid als geslepen roemer model: Derby.


*Bitterglazen: Kleine drinkglazen voor kruidenbitter*, likeur en eau de vie*, in de vorm van een klein wijnglas met kelk op hoge stam, ook bekervormig.

*Kruidenbitter: Een bittertje (ook kruidenbitter of glaasje bitter) is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. De drank bevat minder dan 100 gram suiker per liter, anders wordt het een kruidenlikeur genoemd.

*Eau de vie: (Frans voor “levenswater”) is een verzamelnaam voor allerlei sterke drank die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedestilleerde vruchten, maar ook van granen en zelfs van bier.