Shop


Vijf wijnglazen / portglazen

50.00

Land: Duitsland

Periode: 20e eeuw

Stijl: Vijftiger jaren

Materiaal: Kristal

Afmetingen: Diameter 5 cm 8 cm hoog

Gewicht: 442 gram

Deze vijf kristallen wijnglazen / portglazen zijn gemaakt in Duitsland en stammen uit de vijftiger jaren. De met druivenranken en bladeren handgeslepen en gepolijste glazen zijn uitgevoerd in blank kristal met een amberkleurige overvang*. De vijf wijnglazen / portglazen wegen samen 442 gram hebben een diameter van 5 cm en zijn 8 cm hoog. De vijf wijnglazen / portglazen zijn op ambachtelijke wijze op de hand in een vorm mondgeblazen, hierdoor kunnen er kleine imperfecties optreden en hebben de glazen onderling een klein verschil in gewicht.


De wijnglazen / portglazen zijn (door hun afmetingen) ook goed te gebruiken als bitterglazen* of voor gedestilleerd zoals jenever, gin en wodka.


*Overvang of überfang (Duits) of overlay (Engels) is een glasbewerkingstechniek waarbij men bij het blazen van het glas of kristal één of meerdere lagen gekleurd glas over transparant helder glas heen gebruikt. Na het afkoelen bewerkt men het glas of kristal door de gekleurde bovenlaag gedeeltelijk weg te slijpen of te etsen waardoor de transparante heldere onderlaag zichtbaar wordt en men een mooi contrasterend effect krijgt.


*Bitterglazen: Kleine drinkglazen voor kruidenbitter*, likeur en eau de vie*, in de vorm van een klein wijnglas met kelk op hoge stam, ook bekervormig.
*Kruidenbitter: Een bittertje (ook kruidenbitter of glaasje bitter) is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. De drank bevat minder dan 100 gram suiker per liter, anders wordt het een kruidenlikeur genoemd.
*Eau de vie: (Frans voor “levenswater”) is een verzamelnaam voor allerlei sterke drank die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedestilleerde vruchten, maar ook van granen en zelfs van bier.