Shop


SOLD!

Vaas

VERKOCHT

Ontwerp: Willem Stuurman

Fabriek: Plateelbakkerij Aardewerkfabriek Zenith

Land: Nederland

Plaats: Gouda

Periode: 20e eeuw / 1932

Stijl: Art Deco

Modelnummer: 476

Materiaal: Aardewerk / Keramiek

Afmetingen: Diameter 17 cm 16.5 cm hoog

Gewicht: 824 gram

Deze aardewerk / keramiek vaas is gemaakt in Gouda bij Plateelbakkerij Aardewerkfabriek Zenith. De Art Deco vaas modelnummer 476 is een ontwerp van Willem Stuurman en werd gefabriceerd en ontworpen omstreeks 1932. De grote zwart geglazuurde vaas heeft aan de onderzijde het modelnummer 476 met daaronder Zenith Gouda. De vaas weegt 824 gram heeft een diameter van 17 cm is 16.5 cm hoog en is gemeten inclusief oor 20.4 cm.


Willem Stuurman geboren 25 april 1908 in Amsterdam overleden 22 mei 1995 in Amersfoort was een Nederlands beeldhouwer en keramisch kunstenaar. Willem Stuurman kreeg zijn opleiding bij de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam / Instituut Kunstnijverheidsonderwijs “Afdeling Ceramiek” waar hij op 15 juli 1927 zijn diploma haalt. Hij was van 1931 tot 1934 artistiek leider en ontwerper bij Zenith Gouda waar hij bekend werd om zijn mat zwarte Art Deco ontwerpen en waarvoor hij omstreeks vierhonderd ontwerpen van zowel modellen als decors maakte. In 1934 verlaat (wordt ontslagen) Stuurman Zenith, hij voelde zich uiteindelijk toch te individualistisch om in een fabriek te werken en begon als zelfstandig pottenbakker te werken.


Plateelbakkerij Zenith Gouda

Het Goudse aardewerkbedrijf van Zenith is ontstaan uit de pijpenfabriek P.J. van der Want, dit familiebedrijf fabriceerde sinds 1749 aardewerk pijpen. Vanaf 1919 werd de firmanaam gewijzigd in Plateel- en pijpenfabriek Zenith en begon men er gedecoreerd gebruiks- en sieraardewerk te produceren. In 1928 en in 1929 staakten de werknemers van de Goudse plateelfabrieken waaronder de Plateelbakkerij Zenith en de crisisjaren braken aan. Begin jaren 30 kregen veel plateelschilders hun ontslag. Hierna ging men de productie vereenvoudigen door bijvoorbeeld gespoten glazuren te gebruiken. Vanaf 1931 brak de periode van artistiek leider en ontwerper Willem Stuurman aan en ging men gespoten expressieve glazuren gebruiken die de vorm van het plateel beter tot zijn recht deed komen. Omstreeks 1935 ging men delfts blauw en polychroom aardewerk produceren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht het bedrijf alleen maar gebruiksartikelen produceren, die voornamelijk naar Duitsland geëxporteerd werden. Toen de oorlog was afgelopen kwam er een forse toename van kwaliteitsaardewerk. In 1968 was Zenith de grootste plateelfabriek van Gouda, dit duurde tot 1980 toen er bij een grote brand het magazijn en archief verloren ging. In 1984 sloot Zenith zijn deuren.