Shop


Stel Wajangpoppen

20.00

Soort object: Wajangpoppen

Land: Indonesië

Plaats: Java / Bali

Periode: 20e eeuw

Materiaal: Karton / Papier

Afmetingen: 13 cm bij 7.5 cm

SKU: 50029 Categorieën: ,

Dit stel kleine Wajangpoppen is gemaakt in Indonesië en stamt uit de 20e eeuw. De rood, wit goud beschilderde Wajangpoppen die vermoedelijk omstreeks de jaren vijftig verkocht zijn als souvenir (kinderspeelgoed), zijn 13 cm lang bij 7.5 cm breed. Het stel wajangpoppen heeft slijtagesporen.


Wajangpoppen worden gebruikt in het Indonesische poppen-, schaduw- of schimmenspel dat oorspronkelijk van de eilanden Java en Bali komt. Het Wajangspel
heeft hier een diepgewortelde cultuur, waar ook religie / spiritisme in meespeelt en een eeuwenoude vorm van verhalen vertellen is. Wajang is het schimmenspel van de Wajangpop, waarbij de schaduw van de Wajangpoppen door de poppenspeler (dalang) tegen een opgespannen linnen doek (kelir) geprojecteerd wordt die door een Javaanse blèncong of Balinese damar (kokosolielamp in de vorm van de mythische zonnevogel Garuda) wordt verlicht. De gehele uitvoering wordt begeleid door zangeressen (pesinden) en zangers (wirasuara) en het gamelanorkest in de traditionele muziekstijl van Indonesië.