Shop


Stel bitterglazen

30.00

Ontwerper: Willem Jacob Rozendaal

Glasfabriek: Kristal- en glasfabriek Kristalunie Maastricht

Model: Julien

Land: Nederland

Plaats: Maastricht

Periode: 20e eeuw 1937

Stijl: Art Deco

Materiaal: Kristal

Afmetingen: Diameter 5.7 cm 10.8 cm hoog

Gewicht: 193 gram

SKU: 20272 Categorieën: , , ,

Dit stel bitterglazen model Julien is een ontwerp uit 1937 van de Nederlandse glasontwerper Willem Jacob Rozendaal en uitgevoerd bij de Kristal- en glasfabriek Kristalunie Maastricht. De zware in Art Deco stijl en in helder kristal vervaardigde bitterglazen hebben een ronde voet met achtkantige steel en een kelk met acht ronde platribben. De bitterglazen wegen 193 gram en zijn 10.8 cm hoog. De bovenzijde van de glazen hebben een diameter van 5.7 cm en de voet heeft een diameter van 5.4 cm. Het glasservies Julien is op ambachtelijke wijze op de hand in een vorm mondgeblazen, hierdoor kunnen er kleine imperfecties optreden en hebben de glazen onderling een klein verschil in gewicht. Het glasservies Julien was zéér populair bij de afnemers van de Kristalunie en werd tot aan het begin van de jaren zestig geproduceerd.


-Bitterglazen: Kleine drinkglazen voor kruidenbitter, likeur en eau de vie, in de vorm van een klein wijnglas met kelk op hoge stam, ook bekervormig.

-Eau de vie: (Frans voor “levenswater”) is een verzamelnaam voor allerlei sterke drank die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedestilleerde vruchten, maar ook van granen en zelfs van bier.

-Kruidenbitter: Een bittertje (ook kruidenbitter of glaasje bitter) is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. De drank bevat minder dan 100 gram suiker per liter, anders wordt het een kruidenlikeur genoemd.


Het glasservies Julien is afgebeeld en beschreven in het hoofdstuk W.J. Rozendaal (1899-1971) op bladzijde 96 / 97 van het boek / naslagwerk: Antiekwijzer, Kristalunie Maastricht, A. van der Kley – Blekxtoon.


Het glasservies Julien is opgenomen in de collectie van het Nationaal Glasmuseum Leerdam.


Lees ook het blog: Willem Jacob Rozendaal