Shop


Presse papier / Paperweight

140.00

Land: België

Periode: 19e eeuw

Materiaal: Glas

Afmetingen: Diameter 7.8 cm 7.2 cm hoog

Gewicht: 654 gram

Deze aparte presse papier is gemaakt in België en stamt uit de 19e eeuw. De helder glazen presse papier is uitgevoerd in de kleuren wit paars groen en oranje en zo opgebouwd dat men tussen de gekleurde lagen heen kan kijken. Bij de groene kleur is een glinsterende oxide gebruikt. Aan de onderkant van deze presse papier zit een pontil merk* De presse papier heeft een diameter van 7.8 cm is 7.2 cm hoog en weegt 654 gram.


Een *pontil merk is een litteken, een ruwe of soms scherp aanvoelende plek dat meestal aan de onderzijde van een glazen object zit (soms zit het ook aan de zijkant). Hieronder een beschrijving van hoe het pontil merk ontstaat tijdens de fabricage van een glazen object: Het pontil merk ontstaat door een klein stukje heet glas met een stalen staf, het pontil, tegen de bodem van het nog te fabriceren glazen object te kleven zodat men het nog vloeibare glazen object kan afwerken. Als het stuk klaar is wordt deze van de pontil afgetikt en gaat de koeloven in waar het glas langzaam gekoeld wordt zodat het materiaal spanningsvrij is en niet meer spontaan kapot kan springen. Als men na (meestal) vierentwintig uur (grotere stukken hebben soms dagen nodig om af te koelen) de koeloven leeghaalt worden de stukken verder afgewerkt. Dit doet men tegenwoordig door het breukvlak van de pontil op het glazen object weg te slijpen, men slijpt het litteken glad of soms slijpt men er ter verfraaiing van het stuk er zelfs een ster in.

In de achttiende eeuw liet men het pontil litteken voor wat het was en heden ten dage geeft de aanwezigheid van een dergelijke litteken aan dat een glazen object uit de vrije hand is gevormd of geblazen en het ook uit deze tijd stamt.