Shop


Koekbus / Beschuitbus

225.00

Land: Nederland

Model: Ruit en waaier

Periode: Koningin Wilhelmina

Stijl: Art Deco

Model: Ruit en waaier

Materiaal: Kristal

Afmetingen: Diameter 17.3 cm 24.5 cm hoog

Gewicht: 1265 gram

Deze driedelige in Art Deco stijl uitgevoerde Hollandse koekbus / beschuitbus is gemaakt omstreeks het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De kristallen deksel, schotel en bus zijn mondgeblazen gepolijst en geslepen. De schotel heeft een op de hand geslepen geschulpte rand met ruit en waaier motief en aan de onderzijde een geslepen ster. De bus en deksel zijn tevens met het ruit en waaier motief geslepen waarbij de deksel voorzien is van een gefacetteerde knop. De koekbus / beschuitbus weegt 1265 gram en is in totaal 24.5 cm hoog. De schotel heeft een diameter van 17.3 cm. De deksel heeft een diameter van 11.5 cm en is inclusief knop 11.5 cm hoog. De bus heeft een diameter van 11.5 cm en is 13.3 cm hoog.


Vroeger werden de beschuiten of koekjes in een koekbus vers gehouden, als men de koekjes uit de koekbus ging presenteren gebruikte men hiervoor de schotel waar de koekbus op stond.


Ruit en waaier slijpsel wordt ook wel Wilhelmina slijpsel genoemd omdat het gemaakt werd tijdens de regeerperiode van Koningin Wilhelmina van 1890 tot 1948.