Shop


Delfts Bord

55.00

Land: Nederland

Plaats: Delft

Periode: 18e eeuw

Materiaal: Aardewerk / Faience

Afmetingen: Diameter 22.8 cm 3.2 cm diep

Gewicht: 462 gram

Dit op de hand beschilderd blauw wit Delfts aardewerk / faience* bord stamt uit de 18e eeuw omstreeks 1750. Het bord heeft een okerkleurige randafwerking en is gedecoreerd met bloemmotieven. Aan de onderzijde heeft het bord de typische dubbele rand / standring en de drie proenmerken* die ontstonden door het gebruik van proenen bij het stapelen van de borden in de oven, een techniek die werd toegepast vanaf de late 16e eeuw. Het bord heeft een diameter van 22.8 cm is 3.2 cm diep en weegt 462 gram. De conditie van het bord is goed, geen barsten of haarlijnen wel de voor 18e eeuws aardewerk gebruikelijke randschilfers.


*Faience: voorwerpen van aardewerk met een dunne scherf die volledig zijn overtrokken met een (meestal) witte, dekkende laag tinglazuur. De voorwerpen hebben een gladde voorkant. Op de onderkant zijn de afdrukken zichtbaar van de proenen waarop de objecten tijdens de bakgang in de kokers rusten.


*Proen: driehoekige steuntjes van keramiek die bij het bakproces tussen de aardewerk voorwerpen werden geplaatst om te voorkomen dat de geglazuurde stukken aan elkaar zouden bakken.


Delfts Blauw is een type aardewerk met blauwe decoratie, dat traditioneel in Delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de zestiende eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw witte Chinese porselein. Delfts Blauw werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650–1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. Door de VOC raakte het aardewerk zelfs verspreid over verschillende continenten. De industrie werd omstreeks 1800 verdrongen door goedkoper aardewerk uit met name Engeland.