Shop


SOLD!

Bitterglas

VERKOCHT

Glasfabriek: Glasfabriek Leerdam

Land: Nederland

Plaats: Leerdam

Model: In elkaar draaiende cirkels

Periode: 20e eeuw

Stijl: Art Deco

Materiaal: Glas

Afmetingen: Diameter 5 cm 9.7 cm hoog

Gewicht: 54 gram

Dit bitterglas* is omstreeks 1920 gemaakt in Leerdam bij de Glasfabriek Leerdam. Het Art Deco bitterglas is geguillocheerd en geëtst met het motief van in elkaar draaiende cirkels dat ook wel “rollend geld” wordt genoemd. Het bitterglas weegt 54 gram en is 9.7 cm hoog. De bovenzijde van het glas heeft een diameter van 5 cm en de voet heeft een diameter van 4.8 cm.


Bij guillocheren wordt gebruik gemaakt van een guillocheermachine. Hierbij worden regelmatig terugkerende figuren, zoals in elkaar draaiende cirkels, in de etsgrond (waslaag) gemaakt. Hierna etst men het kristallen of glazen voorwerp door het onder te dompelen in een bad met fluorwaterstof die de niet met was bedekte voorstelling inbijt. Tegenwoordig past men deze technieken niet meer toe.


*Bitterglazen: Kleine drinkglazen voor kruidenbitter*, likeur en eau de vie*, in de vorm van een klein wijnglas met kelk op hoge stam, ook bekervormig.

*Kruidenbitter: Een bittertje (ook kruidenbitter of glaasje bitter) is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. De drank bevat minder dan 100 gram suiker per liter, anders wordt het een kruidenlikeur genoemd.

*Eau de vie: (Frans voor “levenswater”) is een verzamelnaam voor allerlei sterke drank die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedestilleerde vruchten, maar ook van granen en zelfs van bier.