Shop


Beeld / Plastiek

60.00

Ontwerp: Lauritz Jensen

Fabriek: Bing & Grondahl

Land: Denemarken

Plaats: Kopenhagen

Periode: 1970 – 1983

Model: Sealyham Terriër

Modelnummer: 2179

Materiaal: Porselein

Afmetingen: 7 cm lang 3 cm breed 6 cm hoog

Gewicht: 46 gram

Dit porseleinen beeld / plastiek van een Sealyham Terriër is gemaakt bij Bing & Grondahl in Denemarken. Aan de onderzijde is het beeld / plastiek in groen gemerkt met made in Denmark met daaronder in blauw B&G (Bing & Grondahl) en het modelnummer 2179. Tevens is het beeld / plastiek gesigneerd met DT dit is de schilder die het beeld / plastiek gedecoreerd heeft. Het beeld / plastiek is een ontwerp van Lauritz Jensen en wordt niet meer geproduceerd bij Bing & Grondahl. Het beeld / plastiek weegt 46 gram is 7 cm lang 3 cm breed en 6 cm hoog.


Lauritz Jensen geboren 22 augustus 1859 overleden 4 februari 1935 was een beeldhouwer uit Denemarken die beroemd is geworden om zijn dierfiguren. Hij was een leerling van de Deense beeldhouwer Vilhelm Bissen. Lauritz Jensen kreeg in 1877 les aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen (waar hij later lid van werd) en studeerde daar in 1877 af. Na zijn afstuderen werd hij een vaste exposant bij de Kunstacademie in Charlottenborg. In 1889 maakte hij een educatieve reis naar Rome en bracht drie jaar door in de Verenigde Staten (Chicago) als medewerker van Carl Rohl-Smidt (een Deens – Amerikaans beeldhouwer). Lauritz Jensen heeft voor drie grote porseleinfabrikanten gewerkt. Zijn carrière begon bij de keramiekfabriek van Bertel Ipsen, later werkte hij bij Bing & Grondahl en Royal Copenhagen waar hij grote erkenning als beeldhouwer verwierf. Lauritz Jensen ontving de Eckersberg medaille in 1898 en 1905, bij de laatste gelegenheid voor de beeldengroep “To løver” (Twee leeuwen).


De porseleinfabriek van Bing & Grondahl is in 1853 opgericht door Frederik Vilhelm Grondahl en de broers Meyer en Jacob Bing. Het bedrijf begon met het produceren van biscuit figuren gemodelleerd op basis van de neoklassieke beeldhouwwerken van Bertel Thorvaldsen een gerenommeerde Deense beeldhouwer. Het bedrijf breidde zijn productie uit met het door Fanny Garde in 1892 ontworpen Seagull servies een klassiek ontwerp van vliegende meeuwen tegen een lichtblauwe achtergrond dat van 1950 tot 1980 zo populair was dat één op de tien huishoudens in Denemarken wel een stuk van dit servies in bezit had. In 1895 produceerde Bing & Grondahl het eerste kerstbord een traditie die meer dan 100 jaar duurde. De borden die jaarlijks werden uitgegeven waren zeer geliefd bij verzamelaars en daardoor ook verantwoordelijk voor een groot deel van de productie van het bedrijf. In 1987 fuseerde het bedrijf met Royal Copenhagen.