Shop


Wijnglas / Portglas

15.00

Land: Nederland / Engeland

Periode: 19e eeuw / 20e eeuw

Materiaal: Glas

Afmetingen: Diameter 5.7 cm 10.5 cm hoog

Gewicht: 105 gram

Dit mondgeblazen en geheel op de hand vervaardigde wijnglas / portglas is gemaakt in Nederland of Engeland en stamt uit het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Het in een mal gevormde glas heeft een kelk met vele ribben en een steel met in het midden een scherp gehoekte knoop. Aan de onderzijde van de voet zit een pontilmerk*. Het wijnglas / portglas weegt 105 gram en is 10.5 cm hoog. De kelk heeft een diameter van 5.3 cm en de voet heeft een diameter van 5.7 cm.


Dit soort antieke wijnglazen / portglazen zijn (door hun afmetingen) tegenwoordig ook goed te gebruiken voor gedestilleerd zoals jenever, gin en wodka.


Een *pontil merk is een litteken, een ruwe of soms scherp aanvoelende plek dat meestal aan de onderzijde van een glazen object zit (soms zit het ook aan de zijkant of bovenkant). Hieronder een beschrijving van hoe het pontil merk ontstaat tijdens de fabricage van een glazen object: Het pontil merk ontstaat door een klein stukje heet glas met een stalen staf, het pontil, tegen de bodem van het nog te fabriceren glazen object te kleven zodat men het nog vloeibare glazen object kan afwerken. Als het stuk klaar is wordt deze van de pontil afgetikt en gaat de koeloven in waar het glas langzaam gekoeld wordt zodat het materiaal spanningsvrij is en niet meer spontaan kapot kan springen. Als men na (meestal) vierentwintig uur (grotere stukken hebben soms dagen nodig om af te koelen) de koeloven leeghaalt worden de stukken verder afgewerkt. Dit doet men tegenwoordig door het breukvlak van de pontil op het glazen object weg te slijpen, men slijpt het litteken glad of soms slijpt men er ter verfraaiing van het stuk er zelfs een ster in.

In de achttiende eeuw liet men het pontil litteken voor wat het was en heden ten dage geeft de aanwezigheid van een dergelijke litteken aan dat een glazen object uit de vrije hand is gevormd of geblazen en het ook uit deze tijd stamt.